Безбедна исхрана у летњем периоду

04.08.2017. | |

Храна • Током летњег периода, посебно када су овако високе температуре, потребно је бити опрезан приликом куповине, начина чувања и обраде намирница. За припрему хране врло је важно следеће:

• Правилан избор намирница. Лако кварљиве производе треба куповати само у радњама где се ови производи држе у расхладним уредајима. Ако се купује на пијацама, производе од млека (сир, кајмак) куповати на млечним пијацама које имају расхладне уређаје - никако на тезгама. Ово се односи и на живинско месо и др.

• Адекватно прање - под млазом текуће хигијенски исправне воде (сваког листа лиснатог поврћа; купуса пре и након сечења; краставца пре и после чишћења; јагода – прво заједно, а затим сваке појединачно...).

• Добра термичка обрада. Већина намирница, посебно месо и јаја морају бити добро термички обрађени - не сме бити видљиво месо ружичасте боје. Не припремати кремове, сладоледе и мајонезе од некуваних јаја

• Чување у расхладним уређајима.

• Након припреме што пре послужити храну, уколико се не служи одмах, што пре је расхладити и до сервирања чувати у расхладном уређају. Не остављати кувану или печену храну на собној температури дуже од 2 сата. Не чувати храну предуго у фрижидеру. Ако желите дуже да је чувате, замрзните је одмах након расхлађивања.

• Често прање руку (имати на уму да се храна најчешће загади прљавим рукама)

• Темељно подгревање куване хране. Ако се кувана храна подгрева грејати је док не прокључа, како би се постигла довољно висока температура (изнад 60°Ц)

• Заштитити храну од приступа инсеката и глодара

У летњем периоду препоручује се коришћење у исхрани доста воћа и поврћа, рибе, а најважније је уносити доста течности (чорбе, супе, воћне сокове, чајеве и др.). Користити рибу и месо са мање масноће. Користити што мање масноће у припреми хране. Избегавати припрему хране на отвореном пламену.