XXV Недеља здравља уста и зуба

12. мај 2015. | 12:18 |

Недеља здравља уста и зуба се у Србији обележава сваке године у трећој недељи маја. Овогодишња кампања се спроводи од 18. до 24. маја под слоганом „Осмехни се здраво“, у организацији Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ и Стоматолошког факултета Универзитета у Београду уз подршку Министарства здравља Републике Србије.

Болести уста и зуба спадају међу најраширеније болести становништва света.Сматра се да од ових болести болује око 90% становништва, што је заиста превише, обзиром да се оне могу успешно превенирати.

Опште препоруке за очување оралног здравља су:

Мере заштите зуба треба спроводити током читавог живота, почевши и пре ницања зуба, чак и пре рођења, тј. током трудноће. Нарочито значајна циљна група за превентивни рад су деца предшколског и школског узраста, јер се у том узрасту навике о хигијени устаљују.

И ове године је, као и претходних, у оквиру кампање, у сарадњи са „Просветним прегледом Србије“ расписан конкурс за ликовни и литерарни рад на тему: ОСМЕХНИ СЕ ЗДРАВО. Након избора најбољих ликовних и литерарних радова на нивоу округа, биће проглашени и најбољи радови на републичком нивоу.