ПРЕПОРУКЕ ЗА ПОСТУПАЊЕ ПРИ ВИСОКИМ СПОЉНИМ ТЕМПЕРАТУРАМА

04.08.2017. | |

 • Не излажите се топлоти

Избегавати боравак напољу у току најтоплијег дела дана (од 10 до 17 часова). Колико можете, избегавајте напорне физичке активности. Ако морате да их обављате, чините то у току најхладнијег дела дана, боравите у хладу. Не остављајте децу, као ни животиње, у паркираним возилима.

• Расхлађујте тело и хидрирајте свој организам

Туширајте се или купајте у расхлађеној води. Можете да примењујете и хладне облоге, пешкире, итд. Носите лагану, комотну одећу од природних материјала, светлих боја. Ако излазите напоље, носите шешир или капу са широким ободом и наочаре за сунце. Користите памучну постељину. Редовно уносите течност, пре свега воду. Искључите алкохол. Узимајте мање, а чешће оброке.

• Потражите помоћ ако осећате вртоглавицу, слабост, узнемиреност, интензивну жеђ или имате главобољу

што је пре могуће пређите у охлађен простор и измерите телесну температуру. Попијте неколико гутљаја воде или воћног сока собне температуре. Ако вам се јаве болни грчеви у мишићима (они су, иначе, често последица дужег вежбања по веома топлом времену, посебно ако су се јавили у мишићима ногу, руку или стомака), склоните се у хлад или уђите у расхлађени простор. Почните постепено да уносите течност, најбоље воду.

Опширније на линку http://www.batut.org.rs