Ковид19

Студија праћења ефеката имунизације против Ковид-19 обољења у Србији

Вакцинација становништва је најуспешнија мера за сузбијање пандемије и превенцију настанка болести, а посебно је значајна јер смањује ризик од тешких форми болести које би захтевале болничко лечење.

Медицински факултет у Београду спроводи студију о имунитету након вакцине против Цовид 19 инфекције у више градова у Србији, међу којима је и Зрењанин. У спровођењу студије у Зрењанину учествују Завод за јавно здравље Зрењанину и Дом здравља “Др Бошко Вребалов ” у Зрењанину.

Студија има за циљ да се на одабраном узорку популације испита поствакцинални имунитет (количина антитела) након примене вакцина против Ковид-19 инфекције. Као специфични циљеви студије, постављени су одређивање дуготрајности имунолошке заштите и процена утицаја придружених болести на имунолошки одговор код испитаника.

У студији могу учествовати све особе старије од 18 година, које желе да приме прву дозу вакцине и које претходно нису имале Ковид-19 обољење (позитиван тест на ковид, антигенски или PCR) уз пристанак за учешће након добијања детаљних информација о студији. У току учешћа у студији испитаницима ће се вадити крв за тестирање на присуство антитела против Ковид-19 пре апликовања прве дозе вакцине, 15 дана након друге дозе вакцине, 180 и 360 дана након прве дозе, укупно 4 пута.

Они који желе да учествују у студији могу се пријавити на број телефона 062/804-11-29, сваког радног дана од 7 до 14h како би заказали свој термин и добили потребна обавештења и даље инструкције.