Истакнуто

Вакцинација против грипа 2022/2023

Грип на глобалном нивоу представља велики јавноздравствени и социоекономски проблем, доводећи до смањења радне способности и оптерећења здравственог система. Изазива га вирус грипа, типови А и Б. Одговоран је за појаву епидемија и пандемија.

Опште превентивне мере које помажу у спречавању ширења вируса грипа, као и других респираторних инфекција су:

  • покривање носа и уста марамицом током кашљања и кијања након чега се марамица одлаже у канту.
  • избегавање додиривања рукама очи, нос  и уста, јер се вирус на тај начин најлакше и најчешће преноси.
  • прање руку водом и сапуном, посебно након кашљања и кијања. Уколико вода није доступна, за дезинфекцију руку се може употребити средство на бази алкохола;
  • избегавање контакта са болесним особама. У случају оболевања потребно је остати код куће и не остваривати контакте са другим људима.

Вакцина против грипа је најбоља, сигурна и најефикаснија мера превенције.

Завод за јавно здравље Зрењанин је преузео тровалентну TorVaxFlu и Vaxigrip Tetra четворовалентну вакцину  против вирусa грипа. Сваке године Светска здравствена организација даје препоруке за састав вакцине у наступајућој сезони грипа за Северну хемисферу на основу доминантних сојева вируса који су били у циркулацији током претходне сезоне.

Тровалентна TorVaxFlu вакцина је намењена вакцинацији у узрасту од 18 до 65 година, док четвороваленту вакцину је могуће апликовати већ у узрасту од навршених шест месеци живота према сажетку катактеристика лека.  TorVaxFlu вакцина није клинички испитана за примену код трудница и дојиља.

Заштита се постиже две до три недеље после имунизације. Вакцинација против грипа се препоручује пре почетка сезоне грипа (у октобру и новембру), али је вакцинација оправдана и током сезоне грипа. Имунитет се ствара на сој вируса грипа садржан у вакцини и траје 6–12 месеци. Препорука је да се особа вакцинише сваке године. Важно је напоменути да се код вакцинисаних у случају оболевања развија блажа клиничка слика.

Обавезно давање вакцине против грипа је усмерено на популацију која је у највећем ризику од настанка озбиљних компликација (труднице и све особе са хроничним поремећајима кардиоваскуларног и плућног система, укључујући астму, дијабетес, хронична обољења бубрега и јетре и дегенеративним обољењима), али и на здравствене раднике који раде на одељењима са повећаним ризиком. Вакцина се препоручује и особама са малигним обољењима и ослабљеним имуним системом. За штићенике и запослене у институцијама за стара лица (геронтолошки центри) и установама социјалне заштите, такође је обавезно спровођење имунизације против грипа.

Контраиндикације за вакцинацију против грипа су уобичајене опште контраиндикације: повишена телесна температура, акутна болест и алергија на неке од компоненти вакцине, као што су алергија на јаја-овоалбумин, кокошијe протеинe, формалдехид, цетилтриметиламонијум бромид гентамицин, неомицин и друге састојке наведене у сажетку карактеристика лека. Нежељене реакције након вакцинације су по правилу благе и повлаче се без терапије унутар 1-3 дана.

Вакцине су дистрибуиране по општинама у Домовима здравља и амбулантама где ће се вакцинација спроводити.

Особе које желе да се вакцинишу треба да се јаве у амбуланту својим изабраним лекарима.

Вакцина против грипа се може  дати истовремено или у било ком временском размаку са вакцином против COVID-19 или са вакцином против обољења изазваних Стрептококусом пнеумоније за лица у посебном ризику, при чему се вакцине дају у различите екстремитете