Истакнуто Фестивал менталног здравља од 10. до 20. октобра

8. ФЕСТИВАЛ МЕНТАЛНОГ ЗДРАВЉА – „ЕМПАТИЈА.“ 10-20. ОКТОБАР 2023.

Слоган овогодишњег Фестивала менталног здравља кратак је и јасан: “Емпатија.” Још једну годину у низу, Институт за јавно здравље Војводине, у сарадњи са бројним установама и организацијама, обележава 10. октобар, Светски дан менталног здравља, организовањем Фестивала менталног здравља. Том приликом, посетиоци ће бити у могућности да бесплатно искусе праксе које помажу у унапређењу менталног здравља, како појединца, тако и заједнице. Такође, током Фестивала имаћемо прилику да заједно размишљамо, причамо, подижемо свест о теми која никада не престаје да буде актуелна и важна – менталном здрављу.

Осми Фестивал менталног здравља се одржава у периоду од 10. до 20. октобра 2023. године на неколико локација у Новом Саду и околини, Суботици, Сомбору, Зрењанину, Панчеву, Крагујевцу и неколико градова Црне Горе. Планиране су разноразне активности:

• позоришне представе,
• филмске пројекције,
• концерти,
• базар,
• трибине, округли столови, предавања,
• радионице,
• изложбе,
• уличне акције,
• рекреација.

Све активности су бесплатне.

Овогодишњи Фестивал има за циљ заједничко истраживање феномена који упркос својој општепознатости увек оставља простора за дубља разматрања и схватања – емпатија. Поред стицања нових знања и искустава, покретања дискусија из угла различитих дисциплина о овој елементарној људској димензији, посетиоци ће имати прилику да развију осетљивост која је нужна за међусобно разумевање различитих друштвених група – деце, младих, старијих, маргинализованих, обесправљених.

Након што је позната антрополошкиња Маргарет Мид упитана шта је најранији знак цивилизације, одговорила је: “Прелом бутне кости који је зарастао” – јер у свету џунгле прелом најдуже кости у телу значи сигурну смрт – због тога, оно што је темељ заједнице јесте схватање туђе боли и преузимање акција како би се она умањила, временом и превазишла. Цивилизација почиње помагањем другом човеку да превазиђе потешкоћу, а помагање почиње разумевањем и осећањем његове патње. Да ли данас разумевамо и осећамо довољно? Ово питање је на нашим просторима након недавних немилих друштвених збивања битније него икада.

Догађаји током Фестивала имају за циљ да едукују, али и да подстакну све чланове и чланице на акцију која може допринети стварању ресурса у заједници и друштву, а који могу допринети заштити и унапређењу менталног здравља и благостања.

Позивамо све да нам се придруже на осмом Фестивалу менталног здравља, од 10. до 20. октобра и да се заједно питамо, упознамо, учимо, делимо праксе и тиме створимо хуманију и здравију заједницу!
Фестивал менталног здравља се одржава од 2016. године у Новом Саду и околини и укључује сарадњу Института за јавно здравље Војводине и установа и организација које се баве унапређењем и заштитом менталног здравља и благостања становништва. Том приликом, покрећу се важне друштвене теме, преиспитује положај менталног здравља у (нашем) друштву, а нашим суграђанима свих генерација нуде се бројни бесплатни психолошки и креативни садржаји. Од 2022. године Фестивалу се придружују и партнери из Суботице и Сомбора, док ће се ове године Фестивал одржати и у Зрењанину, Панчеву, Крагујевцу и неколико градова Црне Горе.

Фестивал менталног здравља у Новом Саду је подржала Градска управа за здравство Града Новог Сада у оквиру пројекта „Сви заједно за боље ментално здравље у Новом Саду у 2023. години“ и Делегација Европске уније у Републици Србији.
Институт за јавно здравље Војводине је кровна установа Фестивала менталног здравља и носилац ауторских права. Институт пружа менторску подршку и смернице градовима у реализацији ове манифестације, али није одговоран за сам садржај догађаја.

Партнери манифестације у Зрењанину: Црвени крст Зрењанин, Дом здравља „Др Бошко Вребалов“ Зрењанин, Дом здравља Нови Бечеј, Центар за пружање услуга социјалне заштите Града Зрењанина-МОСТ, ДЛВ-СЛД Подружница лекара Зрењанин, Градска управа Зрењанин.

 

 

ПРОГРАМ ФЕСТИВАЛА