Истакнуто

Светски дан хране – 16. октобар 2025.

Октобар – месец правилне исхране

„Заједно за бољу будућност: безбедна и квалитетна храна за све”

 

У Србији се Светски дан хране обележава 16.октобра почев од 2001. године, ове године под слоганом: „Заједно за бољу будућност: безбедна и квалитетна храна за све”.

Циљ обележавања Светског дана хране је информисање јавности о изазовима за обезбеђивање довољних количина безбедне и квалитетне хране за све, као и могућностима за решавање проблема глади у свету. Како би задовољила све већу потражњу за безбедном храном и истовремено обезбедила намирнице неопходне за правилну исхрану популације, пољопривредна производња се стално мења и одговара на различите изазове савременог доба, а један од њих су климатске промене. Изазов представљају не само сетва и жетва пољопривредних култура, већ и складиштење и транспорт, а посебно рационално коришћење природних ресурса уз очување екосистема и обезбеђење одрживог развоја у области производње хране. Посебан изазов представљају сталне миграције становништва, сиромаштво и оружани сукоби.

Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” и ове године у месецу у којем се обележава Светски дан хране подсећа на значај правилне исхране за очување и унапређење здравља. Основни принципи правилне исхране су редовност оброка током дана, правилан избор намирница које користимо у својој исхрани, начин њихове припреме, али и количина појединих намирница које свакодневно користимо.

Кључне чињенице и изазови

· Више од 10% укупне површине земљишта у свету показује знаке нарушене природне функције услед људске активности, а од тога 60% чини пољопривредно земљиште.

· На глобалном нивоу 13% хране пропадне током жетве и транспорта, а чак 19% хране се баци у малопродаји или од стране потрошача.

· Док je 673 милиона људи гладно, око 900 милиона одраслих је гојазно, а 35,5 милиона деце млађе од пет година има прекомерну телесну тежину.

· Током 2024. године главни узрок прехрамбених криза у 20 земаља света били су оружани сукоби, где је скоро 140 милиона људи било суочено са глађу.

· Климатске промене утичу на приносе усева и расподелу рибљих ресурса, мењају нутритивну вредност хране и повећавају ширење штеточина и болести.

· Сваке године 600 милиона људи оболи, а чак 420.000 људи изгуби живот од последица уноса здравствено неисправне хране.

· Упркос порасту индустријске пољопривредне производње, мали пољопривредни произвођачи произведу око трећину укупно произведене количине хране.

Шта свако од нас може да уради?

· Бирајте сезонске намирнице и храну која се гаји у вашем окружењу

Предност у свакодневној исхрани треба да имају свеже сезонско воће и поврће са што више махунарки, орашастих плодова и интегралних житарица.

· Усвојите здраве навике

Примените принципе правилне исхране: не прескачите оброке, једите разноврсно и водите рачуна о начину припреме хране.

· Подржите билошку разноврсност

Укључите у своју исхрану традиционалне, локално узгајане и сезонске намирнице.

· Водите рачуна о правилима за безбедност намирница које користите

Пре припреме хране темељно перите руке сапуном и водом. Довољно дуго кувајте храну како бисте уништили све штетне микроорганизме који изазивају болести, а који могу бити присутни у сировим намирницама.

· Читајте декларације на упакованим намирницама

Читајте декларације (етикете) на упакованим намирницама како бисте могли да правите здравије изборе. Декларација вам пружа информације о енергији (калоријама) и важним хранљивим састојцима попут соли, шећера и масти, што вам помаже да одржите уравнотежену исхрану. Такође, она вам указује на безбедност хране – на пример, датум најбоље употребити до значи да је храна можда и даље добра након тог датума, док употребити до означава крајњи рок за безбедну потрошњу. Разликовање ових термина помаже у спречавању непотребног бацања хране.

· Подржите локалне произвођаче хране

Бирајте локално произведену храну и тако подржите мале пољопривредне произвођаче.

· Не бацајте храну!

Планирајте оброке унапред и припремајте само онолико колико вам је потребно. Искористите остатке уз креативне рецепте, донирајте их онима којима је потребно или их претворите у компост.

Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” са мрежом окружних института/завода за јавно здравље и ове године у оквиру обележавања Светског дана хране, 16. октобра, активности усмерава на информисање и едукацију становништва, а посебно деце и младих у циљу стицања знања, формирања исправних ставова и понашања у вези са исхраном. Стога је поводом Светског дана хране Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” расписао конкурс за избор најбољих ликовних и литерарних радова за децу предшколских установа и ученике основих школа на тему: „Право на храну да има свако – покажи како” са циљем подстицања здравственоваспитног рада у предшколским установама и школама о значају правилне исхране за здравље, а биће

организована и предавања, трибине и изложбе. Светски дан хране, 16. октобар је истовремено и датум оснивања Организације за храну и пољопривреду (Food and Agriculture Organization, FAO) која ове године обележава 80 година постојања.

 

 

 

Више информација доступно је на следећим линковима:

Prаvilnа ishrаnа – brоšurа

Vоdič zа čuvаnjе nаmirnicа – brоšurа

Оtpаd оd hrаnе u brојкаmа – liflе